Grondig in groenadvies

 

Nieuwsberichten

 

Tuinklussen in de winter

In de wintermaanden is er minder werk te doen in de tuin. Toch zijn er wat belangrijke klussen en klusjes om uw tuin goed voor te bereiden op deze periode. Want als uw tuin de winter goed doorkomt, kunt u er in het voorjaar weer volop van genieten. Wij geven u in dit artikel een aantal tips. Hebt u vragen? Stel ze gerust. Tenge hoveniers staan voor u klaar! Ook kunnen wij u uiteraard van dienst zijn bij uw winterklussen, of ze nu klein zijn of groot.

 

Borders winterklaar maken
Bereid uw borders en perken voor op de winter door uitgebloeide bloemen en afgestorven delen van vaste planten te verwijderen. U hoeft zeker niet alles weg te knippen, want de bladeren bieden bescherming tegen de vorst en zorgen ook voor beschutting voor dieren. Eenjarige planten kunt u gewoon met wortel en al uit de grond trekken.

 

Planten beschermen tegen vorst
Zet uw kwetsbare kuipplanten niet te snel binnen: zolang het nog niet vriest kunnen de meeste planten buiten blijven. Ze kunnen dan geleidelijk aan de lagere temperaturen wennen. Daar worden ze weerbaarder van. Vorstgevoelige zomerbollen en -knollen zoals dahlia’s en gladiolen kunt u het beste droog binnen bewaren. Andere planten die niet winterhard zijn kunt u beschermen tegen kou en wind door ze in te pakken met bijvoorbeeld jute, vliesdoek of noppenfolie. Denk wel aan voldoende licht en water.

 

Afgevallen blad weg of niet
Verwijder afgevallen blad wel van uw gazon, maar laat het in borders en onder bomen en struiken liggen. Het vormt een beschermlaag tegen vorst en droogte en zorgt voor een compostlaagje. Bovendien is het goed voor insecten, vogels en egels.

 

Snoeien
Worden de bomen in uw tuin te groot? De winter is een geschikte periode om te snoeien. Bomen en heesters zijn dan in rust. De sapstroom is nauwelijks actief, waardoor snoeiwonden niet gaan bloeden. Snoeien zorgt voor gezonde en krachtige bomen met een langere levensduur. Ook voor uw fruitbomen is de winter bij uitstek de periode om te snoeien. Dit geldt trouwens niet voor steenvruchten zoals kersen en pruimen. Deze snoeit u aan het eind van het voorjaar of na de oogst.

 

Bomen en heesters planten
De beste periode om bomen te planten is van november tot en met april. Alles is dan in rust. Er gaat geen energie naar groei en nieuw blad. De wortels ontwikkelen zich in deze periode wél. Daarom zijn de wintermaanden juist geschikt voor het planten van jonge bomen en hagen. Alle energie gaat dan naar haarwortels en nieuwe wortels. Plannen? Bel ons voor een offerte en planning.

 

Tuinplannen? Wees op tijd!
De winterperiode is bij uitstek geschikt voor het uitwerken van uw tuinplannen. De functie van de tuin vormt daarbij de basis. Wat past bij uw levensfase, smaak en mogelijkheden? Een speel-, sier- of onderhoudsvriendelijke tuin? Strak of weelderig? Waar bent u tevreden mee en wat zou er anders kunnen? Zo vallen er heel wat keuzes te maken. Wij helpen u daar graag bij. Onze ontwerper Edwin Boonstra heeft er in deze maanden meer tijd voor dan in het voorjaar en de zomer.

 

Vijver
Let erop dat er geen blad in de vijver komt. Dit zorgt voor verzuring en voor algengroei in het voorjaar. Verder kunt u de vijver in de winter het beste zoveel mogelijk met rust laten. De vissen zijn in winterslaap en de planten groeien niet. Houd wel de temperatuur in de gaten, want als de vijver helemaal dichtvriest kan er te weinig zuurstof in het water komen om de vissen in leven te houden. Maak daarom een wak of plaats een ijsvrijhouder. 

 

Tip
Verkeerd snoeien werkt averechts. Vraag ons gerust om advies.

neem nu
contact op