Grondig in groenadvies

 

Nieuwsberichten

 

Duurzame tuin

Klimaatverandering en de aandacht voor natuur en milieu zijn onderwerpen waar we ook in de tuin mee te maken hebben. Droge zomers, zware buien, minder insecten: we merken allemaal dat er iets verandert. Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat onze tuin een fijne plek blijft, terwijl we tegelijkertijd aandacht besteden aan duurzaamheid? Een tuinontwerp met een doordachte inrichting en bij passende beplanting en materialen biedt een goede leidraad. In een artikel in huis-aan-huisblad Groot Heerenveen legt tuinontwerper Edwin Boonstra uit hoe dat zit.

 

Meedenken
“Bij het maken van plannen voor een nieuwe tuin of tuinrenovatie krijgen we steeds vaker vragen over natuur- en klimaatvriendelijk tuinieren. Klanten willen bijvoorbeeld weten hoe ze wateroverlast kunnen voorkomen, welke planten goed bestand zijn tegen droogte of wat je kunt doen om meer vlinders en bijen aan te trekken. Daar denken we graag over mee. Wij beschikken over veel kennis en informatie, zodat klanten bewuste keuzes kunnen maken die passen bij hun wensen en mogelijkheden.”

 

Gezonde tuin
“Wateroverlast kun je op verschillende manieren voorkomen. Meer groen en minder steen is altijd goed, maar je kunt het regenwater ook opvangen in zogeheten infiltratiekratten, een regenton installeren of gebruik maken van waterdoorlatende verharding. In een bestaande tuin kun je bijvoorbeeld een aantal tegels verwijderen uit je terras, pad of oprit. Wanneer je er planten inzet met verschillende bloeitijden, sla je meerdere vliegen in één klap: wateropvang, vriendelijk voor insecten én lang plezier van bloeiende planten.”

 

Sterke planten
“Ook de plantkeuze verandert. Ik merk dat de seizoenen verschuiven. Planten bloeien eerder. Ook hebben we sterke planten nodig die diep wortelen en beter bestand zijn tegen droogte en hitte. Wij hebben die kennis en daarmee ontwerpen we mooie, gezonde en onderhoudsvriendelijke borders met een gespreide bloei. Zo zijn er voor iedere tuin maatregelen mogelijk op het gebied van duurzaamheid, die niet ten koste gaan van het tuinplezier. Het is maar net wat er past bij de tuin en wat de klant wil.”

 

Omslag in denken
“Tenge Hoveniersbedrijf heeft al jaren volop aandacht voor het milieu. Zo werken we met biologische bestrijdingsmiddelen en bemesting en gebruiken we hout met FSC-keurmerk. Voor de onkruidbestrijding werken we met branders. We merken dat onze klanten dat op prijs stellen, al moeten ze er soms nog wat aan wennen dat er wel eens onkruidje meer staat dan ze gewend waren.”

 

Vrijblijvend gesprek? Bel Edwin Boonstra!

neem nu
contact op